STANHOPE PLACE_EDINBURGH

This existing end of terrace dwelling in Edinburgh enjoys generously proportioned rooms and large windows.  However, the client wished to create a new family space to the rear of the dwelling, together with a flexible space for home-working.  The extension is fairly small due to the limited size of the rear garden but creates a valuable new dining and study area which links directly with the existing kitchen and living area. Glazed doors open onto the south-facing garden and blur the boundary between inside and outside.  The extension is clad in Stonepanel which respects the existing stonework without trying to imitate it. 

Roselea Cottages_Aldochlay, Luss

This existing listed cottage in Aldochlay on the banks of Loch Lomond is home to Paterson Gordon Architecture and showcases our own design and self-build skills!

The existing dwelling was a small one-bed home with limited natural daylight. Our plans to extend the property shall create a three bedroom family home with abundant space, natural light and an environmentally-friendly biomass heating system. We have been careful to respect the existing dwelling form and materials and our design aims to provide a modern complimentary addition.

We have built the extension ourselves, with a little help from friends and family! The extension is now wind & watertight and this has allowed us to complete the internal kitchen/dining/living area fit-out. Work is now underway to remodel the existing cottage and complete the master bedroom suite and external finishes.

The Quadrant_Clarkston

38 The Quadrant is an existing bungalow in the Clarkston area of Glasgow. There is a significant level drop within the site boundary and the owners wished to exploit this to create a lower level which would improve the relationship with the garden. They also wanted to achieve a further bedroom and a larger kitchen/dining space.

We looked at various options to achieve this and agreed on a lower ground floor open-plan kitchen/dining area with a back-of-house utility and WC area. The kitchen/dining area is connected to the existing house by opening up the ceiling level to create a mezzanine level above. This forms a new family living area with a direct link to the kitchen/dining area and the garden. The upper floor also accommodates a new master suite with dressing area, en-suite shower room and storage.

The existing palette of materials is continued with traditional Scottish white harling and slate with a small feature area of oak cladding to soften the elevation. Glazed bifolding doors open up from the dining room to the garden and a slot window is positioned in the family room mezzanine to catch the west evening light.

"My wife and I were extremely pleased with Elaine's care and attention to the needs of our family in designing the ideal extension to enhance our family home. A pleasure to work with at a very reasonable price."

Mr & Mrs Prentice

Woodstock Avenue_Glasgow

The owners of this existing villa in Glasgow's south side wished to create a new downstairs shower room and larger informal living space within the ground floor plan.

Options were reviewed to incorporate the above without the need to extend however the owners decided that they wanted to build a new single storey extension to the rear of the dwelling.

The extension provides a new dining space, large living space and new shower room whilst retaining the existing kitchen. The existing rear wall has been partially retained and converted into a new storage wall which includes utility space and a woodburning stove.

The new extension is clad in Stonepanel which provides a modern counterpoint to the existing red sandstone. Various roof options were reviewed with the aim of retaining views from the upper windows and minimising the impact on the neighbouring dwellings.

Montgomery Street_Eaglesham

The owners of this listed building in the conservation village of Eaglesham wished to demolish the existing large conservatory and extend the existing house to accommodate a single storey extension to the rear.

The existing ground floor of the house was remodelled to create a new bathroom, utility room and a large open-plan dining/kitchen/living area.

A green sedum roof shelters the extension providing a pleasant outlook from the first floor level whilst bifolding doors and rooflights provide ample light to the accommodation below.

Due to the sensitive nature of the dwelling and the surrounding village, pre-planning discussions took place with the local authority.

"Elaine was very professional from the start to the completion of our project. We thought she understood the brief very well and that led onto what we thought was a creative process of alternative designs and innovative solutions for awkward spaces. Elaine was prompt in responding to any issues that arose after the building work started. We were delighted with the work Elaine did and we ended up with a fabulous extension. We have and will continue to thoroughly recommend her."

Nicole and Calum McKnight

paterson gordon architecture

BRAE COTTAGE_COULTER

This listed building in the conservation village of Coulter was in need of extension and reconfiguration to suit today's modern lifestyle and to fully enjoy the beautiful garden space and views beyond.

​Paterson Garden Architecture developed various design options, including a loft conversion and extension whilst comprehensively refurbishing the existing cottage.

​The chosen scheme creates a new single storey extension which shall open out to the garden space and provide valuable new living space. The existing cottage shall be remodelled to provide a large master bedroom, study, bathroom, WC and large kitchen/dining space.

​The 'flat' roof allows the existing listed cottage to remain as the dominant form in the composition. ​The extension shall be clad in timber with an extensive sedum roof to provide a new habitat for local flora and fauna and provide a soft edge to the new roofline.

MEARNSCROFT GARDENS_NEWTON MEARNS

The client at Mearnscroft Gardens wished to create a new large kitchen/dining/living space to replace a failing conservatory which separated the existing dwelling from the garden.

​A single storey extension has been designed to the rear of the property to allow the existing living area to be opened up to a new bright kitchen and dining area.  The existing kitchen can then be remodelled to create a much-needed utility area.

​The extension shall be simply clad in a white render with small areas of feature timber cladding.  Aluminium flashings provide a sharp edge to the roofline and the flat roof ensures that the existing dwelling remains the dominant form in the streetscape.  A simple slot window separates the old and the new buildings whilst a ribbon window sits above worktop level in the kitchen with natural light pouring in from above via new roof-wndows.  A large picture window in the dining area acts as a window seat to the new dining table whilst bifolding doors allows the boundary to be blurred between internal and external dining.

​The project is currently on site with an anticipated completion date of early 2017.



Moray Place_Glasgow

This existing property in Glasgow's south side has been transfomed by the construction of a single storey rear extension.

The existing small kitchen and dining room have been combined with the extension to create a large open-plan kitchen, utility, dining and informal living space.  Five metre wide bifolding doors to the rear of the property combine with rooflights above to flood the area with light and provide a seamless transition from inside to outside.

MERRYTON AVENUE_GIFFNOCK

This existing bunglalow in Giffnock is one of only a few in the area which has not been converted to create a habitable loft space.  The client wished to form a new master suite in the loft, complete with walk-in wardrobe and ensuite bathroom.

​The design involves a modern zinc and timber clad dormer window with glazed doors opening up to a new sitting area within the bedroom.  The bedroom enjoys a generous space, complete with open-plan bath.

​The ground floor has also been reconfigured to create an alternative kitchen/dining layout.  The existing kitchen window has been altered to create glazed doors into the garden and the existing lean-to has been overclad in timber as part of a new raised garden area.

​The project is currently on site and should be complete in early 2017.


VICTORIA ROAD_BURNSIDE

The existing dwelling suffered from a poor initial impression due to a deteriorating porch.  The internal layout of the dwelling also didn't work for the young family who live here.  Paterson Gordon Architecture proposed a new modern porch which will provide an insulated buffer to the main dwelling whilst improving the house's appearance in the local streetscape.  The porch shall be clad in red Stonepanel to echo the red sandstone of the existing bay window.  A new monopitch black zinc roof shall replace the existing flat roof over the garage and new kitchen.

​The internal ground floor shall be remodelled to enjoy the beautiful dining room and open this up to a new kitchen.  The old kitchen shall be replaced with a new snug with a double-sided woodburning stove providing warmth to the snug and the dining room adjacent.



CORMORANT AVENUE_HOUSTON

The family in this two-storey detached dwelling in Houston approached Paterson Gordon Architecture with a brief to extend the existing house to create an open-plan kitchen/dining/living space.

​The new two storey extension, together with a reconfigured ground floor plan allows this new space to be created.  New doors into the garden shall provide a much-needed link to the extensive rear garden.   At first floor level, a new master suite has been created with its own balcony overlooking the garden.

​Materials were chosen to compliment the existing house. The new side elevation shall be clad in brick to match that of the existing house whilst the garden elevation enjoys large expanses of glazing. The new roof is covered in standing seam zinc which allows a shallow roof pitch, thus allowing a low profile roofline which does not dominate the existing house.  A new pergola overhangs the bedroom balcony and shall be planted to provide a soft edge to the new roofline.


Firkin Steading_Tarbet

This redundant steading enjoys an elevated position with beautiful views towards Ben Lomond and Loch Lomond. 

The client wished to convert the existing steading into a dwellinghouse and to extend the accommodation through the creation of a rear and side extension. The rear extension shall be integrated into the existing grassland whilst the new side extension shall act as a modern 'beacon' which will be complimentary yet completely different to the solid steading.

There were no services on site so a new ground source heat pump shall be installed, together with a new borehole to provide a potable water supply.

The project is currently on site with an expected completion date of March 2017.

CASTLE GARDENS_DRYMEN

This client at Castle Gardens wished to convert their existing garage to provide an annexe to the main dwelling and allow a family member to live independently but in close proximity to their home.  They also wanted to overhaul the existing dwelling to create a modern home suitable for their lifestyle.

​Various options were investigated to improve the flow of the existing dwelling and link this to the new annexe whilst accommodating space for the client's music studio, home office and for entertaining.

​The existing garage shall be overclad in timber so that the new annexe appears as an individual structure whilst small areas of the existing dwelling shall also be clad in timber to provide a coherent palette of materials. Large areas of glazing shall maximise the dwelling's relationship to the garden whilst ceilings within the living areas shall be removed to create double height public spaces.



Mansfield Road_Prestwick

An existing cupboard and recess were combined to accommodate a modern staircase leading up to two new bedrooms and a shower room.

These generous sized bedrooms benefit from floor to ceiling rooflights bringing abundant natural light into the space. A further rooflight above the new staircase floods the dining room below with light.

The staircase is constructed from solid oak with open risers and a steel tension wire balustrade to give a modern, light feel whilst respecting the original character of the house.

PENDLE COURT_GARTCOSH

Paterson Gordon Architecture were approached by the builder who worked on the construction of Kelvin View in Torrance to design a new extension for their family in Gartcosh.

​The new L-shaped extension wraps around the existing two-storey dwelling to provide a new large open-plan kitchen, dining and living space, together with a new bedroom with ensuite and utility room.

​The extension has a brick base-course to tie in with the existing house but is clad in Siberian Larch timber cladding with large expanses of glazing and a fibre cement tiled roof.  A large modular rooflight provides abundant natural light to the new dining area.


STRATHBLANE ROAD_MILNGAVIE

The client at Strathblane Road wished to remove an existing conservatory and create a new living space which could be used all year round, together with a larger kitchen and informal dining space.  They also wanted to remove the existing asbestos garage and replace this with a new garage, utility room and small gym.

​Various options were reviewed for external forms and materials, including brick, zinc and timber but the client decided to retain the existing palette of materials used in the existing dwelling.  The new extension shall enjoy bifolding doors to two elevations and significant natural light through new roof windows.

​Construction is due to start in early 2017.



Kelvin View_Torrance

The existing house contains a generous living room and kitchen but the presence of a failing conservatory created a barrier between these rooms and the large external garden. An extension to the rear creates a new open-plan family space with a useful utility room and bifolding doors opening out into the garden. Rooflights above bring natural light into the new space. A two storey extension to the rear provides a generous new entrance hall and a ground floor bedroom, whilst the master bedroom on the first floor benefits from a walk-in wardrobe and ensuite shower room.  The extension is clad in brickwork to match the existing house with a zinc roof to the single storey extension and timber cladding to provide a modern counterpoint to the traditional dwelling.